Separator hidraulic – domeniul de aplicare
Termenul separator hidraulic este utilizat pentru a se referi la un recipient dimensionat corespunzator – luand in considerare criteriile de proiectare definite – prin care curge apa calda atat din sistemul generatorului termic, cat si din circuitul consumatorului. Acest recipient este in general format dintr-o conducta care are un diametru interior relativ mare in comparatie cu conductele de curgere tur si retur. Separatoarele hidraulice pot fi montate vertical sau orizontal in reteaua de tevi. Diferenta de temperatura si diferenta de densitate asociata conduc la formarea de straturi in separator, astfel incat sectiunea superioara a separatorului hidraulic contine apa calda, iar partea inferioara contine apa rece.
Separator hidraulic – principiul de functionare
Functia principala a separatorului hidraulic in sistemele de incalzire si de apa racita este decuplarea hidraulica a circuitului generatorului termic de circuitul consumatorului. Utilizarea separatoarelor hidraulice reprezinta cea mai buna metoda de eliminare a defectiunilor de comutare hidraulica, in special atunci cand exista diferente intre debitul volumic al generatorului termic si debitul volumic total al consumatorilor. Acest lucru se intampla in cazul sistemelor mai putin complexe, deoarece sistemul hidraulic, reteaua de tevi, pompele, supapele de inchidere si alte subansambluri functioneaza sub sarcina nominala.
In principiu, conectare intr-un sistem de incalzire a cladirii se face cu mediul mai cald in partea de sus. De aceea, debitele de intrare sunt conectate la sectiunea inferioara a separatorului hidraulic. Senzorul de temperatura pentru sistemul de control este pozitionat in sectiunea calda.
In cazul instalatiilor de apa racita, la izolarea termica a separatorului hidraulic, asigurati-va ca este utilizat un material impermeabil (rezistent la difuzie) daca temperaturile sistemului sunt sub punctul de roua. In plus, atunci cand alegeti tipul de separator hidraulic, forma corpului principal trebuie sa fie selectata astfel incat sa permita izolarea termica completa a separatorului hidraulic fara a lasa poduri termice relativ mari (recomandam separator hidraulic cu sectiune rotunda pt. sistemele de apa racita).
Una din cerinte este ca separatorul hidraulic sa fie corect dimensionat astfel incat, chiar si in conditii de incarcare completa, conditiile de curgere – care sunt de preferinta laminara – sa prezinte pierderi de presiune scazute. In acest caz, lichidul curge in straturi, care nu se amesteca. Valoarea medie pentru apa ar trebui sa fie o viteza de curgere de 0,2 m/s pentru a preveni aparitia de turbulente (curgere turbionara). In caz contrar, acest lucru poate provoca amestecarea neintentionata a debitelor volumice de tur si retur.
O recomandare pentru proiectarea separatoarelor mici este ca distanta dintre duze de curgere si retur sa fie de zece ori mai mare decat diametrul liniei de conectare. In cazul separatoarelor mari, distanta dintre duze de curgere si retur ar trebui sa fie de cel putin trei ori mai mare decat diametrul corpului separator. Aceasta garanteaza stratificarea termica a apei pe tur si retur si curgerea laminara a fluidului. Ca atare, este evitata deprecierea datorata modificarii. Daca aceasta distanta nu poate fi mentinuta din cauza conditiilor de la fata locului (limitari pe inaltime), atunci foile de stratificare si/sau teava cu racord si perforatii sunt utilizate pentru a sprijini stratificarea termica si pentru a preveni turbulentele.
Separator hidraulic constand dintr-o camera rectangulara pe verticala, din profil dreptunghiular, gol la interior, material S235, sudat in partea de sus si de jos, cu patru racorduri pe margine, pentru a conecta consumatorul de caldura si generatorul de caldura. Stut ½” pentru ventilatie, scurgere si senzor. Separatorul hidraulic este testat la presiune si grunduit din fabrica. Debit volumic al apei de incalzire de la 3 la 8 m³/h .
Separator hidraulic constand dintr-o camera rectangulara pe verticala, din profil dreptunghiular, gol la interior, material S235, sudat in partea de sus si de jos. Racordurile pentru consumatorul de caldura si generatorul termic realizate din tuburi de otel sudate, cu flansa PN 6. Duza 2” cu filet pentru indepartarea namolului, stut ½” pentru senzorul de temperatura si de ventilatie; suport picior de sprijin cu gauri pentru fixarea la podea. Separatorul hidraulic este testat la presiune si grunduit din fabrica. Debit volumic al apei de incalzire de la 10 la 300 m³/h .
Separator hidraulic constand dintr-o camera rectangulara pe verticala, din profil dreptunghiular, gol la interior, material S235, sudat in partea de sus si de jos. Racorduri cu flansa PN 6, realizate din tuburi de otel sudate, pentru conectarea directa a 2 generatoare termice. Duza 2” cu filet pentru indepartarea namolului, stut ½” pentru senzorul de temperatura si de ventilatie; suport picior de sprijin cu gauri pentru fixarea la podea. Separatorul hidraulic este testat la presiune si grunduit din fabrica. Debit volumic al apei de incalzire de la 10 la 300 m³/h .
Separator hidraulic constand dintr-o camera cilindrica pe verticala, cu profil rotund, gol la interior, material S235, sudat in partea de sus si de jos. Racordurile pentru consumatorul de caldura si generatorul termic realizate din tuburi de otel sudate, cu flansa PN 6. Duza 2” cu filet pentru indepartarea namolului, stut ½” pentru senzorul de temperatura si de ventilatie; suport picior de sprijin cu gauri pentru fixarea la podea. Separatorul hidraulic este testat la presiune si grunduit din fabrica. Debit volumic al apei de incalzire de la 12 la 600 m³/h .
Separator hidraulic constand dintr-o camera cilindrica pe verticala, cu profil rotund, gol la interior, material S235, sudat in partea de sus si de jos. Racorduri cu flansa PN 6, realizate din tuburi de otel sudate, pentru conectarea directa a 2 generatoare termice. Duza 2” cu filet pentru indepartarea namolului, stut ½” pentru senzorul de temperatura si de ventilatie; suport picior de sprijin cu gauri pentru fixarea la podea. Separatorul hidraulic este testat la presiune si grunduit din fabrica. Debit volumic al apei de incalzire de la 12 la 600 m³/h .
In sectiunea DISTRIBUTIE HIDRAULICA PENTRU CLADIRI de pe site reflex-romania.ro puteti accesa urmatoarele documente
In sectiunea DOCUMENTATII de pe site reflex-romania.ro puteti accesa urmatoarele documente
Bibliografie:
[1] Separator hidraulic Sinus – Brosura Tehnica disponibila la sectiunea Documentatii.
[2] Ghid Proiectare Reflex si Sinus – Manual pentru proiectanti disponibil la sectiunea Documentatii.
[3] Prezentare SinusVerteiler – Brosura Prezentare Sinus Documentatii.
[4] Manual Operare – disponibil la sectiunea INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE.
[5] Catalog Produse Sinus – disponibil la sectiunea Documentatii
[6] Fisa Tehnica pentru produse Sinus – sectiunea Produse
[8] Soft ProSinus – http://prosinusx.sinusverteiler.com/en/index
Informatii suplimentare – sectiune Contact
Acest articol este proprietatea Reflex Winkelmann GmbH. Toate drepturile rezervate.